Głównym założeniem projektu było stworzenie wolnostojącego drewnianego domu parterowego z poddaszem użytkowym. Z jednej strony obiekt miał posiadać współczesny charakter, z drugiej zaś cechować go miały gabaryty regionalnej chaty góralskiej, wpisujący się harmonijnie w pejzaż.

Zmieniono niektóre konwencjonalnie przyjęte proporcje próbując iść w kierunku fuzji budownictwa regionalnego ze stylistyką high-tech. Z elementówtradycyjnych drewnianych mamy bale świerkowe o grubości ok. 40 cm połączone tradycyjnie metodą zrębową, ściany szczytowe i kolankowe, dach kryty gontem, rynny, bawole oczka, okna i drzwi drewniane. Dodano a raczej uzupełniono dom o elementy współczesne; z powodu bliskości drogi gminnej, przy rezygnacji z typowego ogrodzenia, zaprojektowano mur - monolityczną ścianę betonowa, chroniącą dom od północy. Kolejnym istotnym założeniem było otwarcie domu na zewnątrz, oraz zastosowanie wielko formatowych przeszkleń. Szczerość zastosowanych materiałów bali drewnianych i betonu nadało budynkowi zamierzonej surowości i autentyczności w swojej prostocie.

We wnętrzu starano uzyskać jak najwięcej przestrzeni otwartej. Parter został zaplanowany w stylu studia z całościową podłogą drewnianą, z wyspowym rozmieszczeniem kuchni i łazienki, Przestrzeń wewnątrz ma swoją kontynuację na zewnątrz poprzez duże okna otwierające się na taras a dalej na ogród. W rezultacie, dom z zewnątrz jak i od wnętrza stał się jednakowy w odbiorze, poprzez zastosowanie bali pełnych z obustronnym mszeniem.

Pod względem technologicznym / kuchnia, łazienka/ i ergonomicznym dom posiada normy i standardy współczesne natomiast klimat / świstanie powietrza pomiędzy mszeniem, trzeszczenie desek podłogowych a przede wszystkim zapach drewna świerkowego / pozostał ten sam z przed lat .